32. Zimska matematička škola za učenike srednjih škola

11. veljače 2023. na Odjelu za matematiku održana je 32. Zimska matematička škola na kojoj je sudjelovalo 105 učenika iz srednjih škola u Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Vukovaru i Đakovu.

Program škole otvoren je  predstavljanjem studijskih programa Odjela za matematiku, nakon čega je slijedilo zanimljivo interaktivno predavanje doc. dr. sc.  Franke Miriam Brückler  Hocus pocus mathematicus.

U nastavku su za svaki razred održane po dvije radionice. Učenici prvog razreda sudjelovali su u radionicama Kriptografija (Vanda Louč, prof. i Sanja Grabusin,prof) i Igrajmo se sa svojstvima linearne funkcije (izv. prof. dr. sc. Mirela Jukić Bokun i prof. dr. sc. Mihaela Ribičić Penava). Za drugi razred održane su radionice Svojstva prirodnih i cijelih brojeva u strategijama rješavanja zadataka (Goran Knežević, prof.) te Funkcija x-> |x| (Mirna Čalija Matijević, prof.). Treći razred sudjelovao  je na radionicama  Matematika pomaže matematici (Željka Duh Blašković, prof. i Mirela Generalić, prof.) i Princip ekstrema (Mirta Vujnovac, prof.), dok su za četvrti razred održane radionice Fermatova metoda faktorizacije prirodnih brojeva (izv. prof. dr. sc. Ivan Soldo) i Funkcijske jednadžbe (Aleksandra Floreani, prof.).

Zimska matematička škola aktivnost je koja se kontinuirano održava od 1992. godine, a čiji organizatori su Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku , III. gimnazija Osijek i Udruga matematičara Osijek.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

Dostupna je prezentacija s predavanja doc. dr. sc.  Franke Miriam Brückler : Hocus pocus mathematicus.