Stručni kolokvij 9.11.2021.

Predavanje pod naslovom “Jezik matematike” održat će Rebeka Kalazić, prof. iz I. gimnazije Osijek. Predavanje će biti održano 9. studenoga 2021. u 19:10 u predavaonici D-1 na Odjelu za matematiku.


Sažetak predavanja:

Novim kurikulumom uveli smo i novi oblik vrednovanja – matematička komunikacija. Vrednujemo korištenje i razumijevanje jasnog matematičkog jezika, provjeravamo koristi li učenik pravilno matematičke zapise i prikaze te kako se izražava u pisanom i govornom obliku. Kao nastavnici vodimo naše učenike kroz faze razvoja matematičkog jezika, pazeći na njihovu zrelost u danom trenutku i spremnost za razumijevanje pojedinog sadržaja. Ukazujemo im na razlike matematičkog u odnosu na svakodnevni jezik, upoznajemo ih s matematičkim žargonom i upozoravamo na zamke svakodnevnog govora koje mogu otežati razumijevanje matematike.

Ovim predavanjem želim podijeliti primjere iz razreda, nepreciznosti i netočne izjave učenika, koje se možda u trenutku ne čine toliko važne, ali dugoročno mogu utjecati na pravilno usvajanje važnih pojmova. Tu su i moja promišljanja kako biti što jasnija i preciznija u izražavanju jer su upravo jasnost i preciznost najvažnije osobine matematičkog jezika.