Stručni kolokvij 25.1.2022.

 Predavanje pod naslovom Mentalna geometrija održat će Nikolina Kovačević, viši predavač na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Predavanje će biti održano  25. siječnja 2022. u 19:10 sati online putem poveznice https://bit.ly/3fFKwhP.

Sažetak predavanja:

Geometrija je važan dio matematike sa širokim područjem primjene i dugom povijesti. Bavi se  stvarima koje djeluju vizualno privlačno i često zahtjeva izrazito razvijene vizualne i spacijalne (prostorne) sposobnosti pojedinca što nebrojeno puta predstavlja problem u usvajanju temeljnih matematičkih koncepata. Već dugi niz godina istraživanja iz područja psihologije pokazuju da se prostorno rasuđivanje može naučiti i poboljšati s vježbom, ali za matematičare su od posebne važnosti novija istraživanja koja ukazuju kako su poboljšanja u prostornom rasuđivanju uzročno povezana s poboljšanjima u STEM područjima.

Jednu mogućnost u razvijanju prostornog rasuđivanja nudi i mentalna geometrija (njem. Kopfgeometrie) koju ću kratko predstaviti u izlaganju. Za razliku od svojeg jezičnog analogona, mentalnog računa (mentalne aritmetike, njem. Kopfrechnen), mentalna geometrija ostala
je nekako nezapažena u Hrvatskoj uslijed brojnih noviteta suvremenog matematičkog obrazovanja. Uz osnovna karakteristična svojstva, strukturu i sadržaj mentalne geometrije, istaknut ću i nekoliko različitih metodičkih pristupa pogodnih za uvježbavanje zadataka ovog tipa koji se mogu ponuditi  učenicima u nastavi matematike na različitim obrazovnim razinama s ciljem kontinuiranog jačanja prostornog rasuđivanja učenika.